Es esmu viens no tiem cilvēkiem, kam rīti ir visgrūtākie. Ne jau tāpēc, ka es negulētu pietiekami – es guļu savas astoņas stundas kā pienākas, un mans miega grafiks ir tik regulārs, ka to varētu ievietot mācību grāmatās. Problēma ir tajā, kā es pamostos. Manī nav tās jautrās enerģijas, ko es redzu dažos kolēģos, kas ienāk birojā ar smaidu un gatavi risināt pasaules problēmas pirms pirmās kafijas tases. Nē, es pamostos kā lācis, kuram ziemas miegu pārtrauca par agru. Man vajag vismaz stundu, lai vienkārši atcerētos, kā sauc mani pašu, un vēl vienu, lai sāktu uztvert apkārtējās skaņas kā ko vairāk par kaitinošu troksni. Mana draudzene, kas ir rīta cilvēks, jau sen ir pārstājusi ar mani runāt pirms desmitiem no rīta, jo viņa zina, ka atbildes būs vienzilbīgas un bez jebkādas emociju pieskaņas. Tāda esmu es – rīta zombijs ar pastāvīgu kafijas tasi rokā un skatienu, kas saka: “Neaiztiec mani vēl.”
Un tad pienāca tā sestdiena, kad viss mainījās. Tā bija parasta sestdiena, bez īpašiem plāniem, tikai ar sajūtu, ka varu pagulēt nedaudz ilgāk, bet, protams, mans ķermenis tāpat pamodās septiņos, jo nedēļas laikā bija pieradis pie šī zvērīgā modinātāja ritma. Es pagulējos gultā vēl kādu pusstundu, skatījos uz griestiem un klausījos, kā kaimiņi augšā staigā ar smagiem soļiem. Manī jau sāka celties tas ierastais rīta īgnums, kad es jūtu, ka visa diena būs kā cīņa ar sevi. Es piecēlos, uzvārīju kafiju, apsēdos virtuves dīvānā ar segu pār kājām un atvēru telefonu, lai pārbaudītu, vai pasaulē pa nakti nav noticis kas būtisks. Bija apmācies, lietus lāses skrēja pa logu kā neskaitāmas sudraba bultiņas, un es jutu, ka šī diena solās būt vēl drūmāka par iepriekšējām. Kaut kur dziļi zemapziņā es gribēju kaut ko, kas izsistu mani no šī letarģijas stāvokļa, bet man nebija ne mazākās nojausmas, ka tas kaut kas jau gaida tur, telefona ekrānā, starp sociālo tīklu paziņojumiem un laika ziņām.
Es nemaz neatceros, kā es uzdūros tai konkrētajai vietai. Visticamāk, tas bija kāds baneris, kas uzleca, kad es lasīju ziņas, vai varbūt vecs grāmatzīmes ieraksts no pārlūka, kuru es biju aizmirsis. Bet es atceros pirmo domu, kas man ienāca prātā: “Ko es zaudēšu, ja pamēģināšu tieši šajā drūmajā rītā?” Manā galvā nebija ambiciozu mērķu, nebija sapņu par bagātību vai krāšņu dzīvi. Bija tikai vēlme pēc kaut kā, kas liktu man just, ka es eksistēju ārpus šī rīta miglainās apātijas. Un tajā brīdī, iespējams, pirmo reizi mūžā, es neklausīju savai piesardzībai. Es vienkārši nospiedu “reģistrēties” un iegāju iekšā.
Pirmās pusstundas es pavadīju, vienkārši vērojot. Man patīk vērot pirms darbības – tā ir mana daba. Es strādāju par testētāju programmatūras uzņēmumā, un mans darbs ir atrast kļūmes, saprast sistēmu, pirms tajā ieej. Tāpēc es nesteidzos likt naudu, es nesteidzos griezt bungas. Es atvēru vienu spēli, tad otru, pētīju, kā viņas strādā, lasīju noteikumus, kas bieži vien bija sarežģītāki par maniem darba projektiem. Bija kaut kas nomierinošs šajā pētnieciskajā procesā. Es aizmirsu par savu slikto garastāvokli, par to, ka vēl nebiju paēdis brokastis un ka ārā līst. Es biju fokusējies uz kaut ko pilnīgi jaunu. Un tad, kad es jutu, ka esmu pietiekami sapratis pamatprincipus, es ieliku nelielu summu, ko varētu salīdzināt ar rīta kafiju un kruasānu kafejnīcā. Tā nebija nauda, par kuru es domātu, ja tā pazūd. Tā bija nauda par piedzīvojumu.
Sākumā man nepaveicās. Protams, es jau gaidīju. Es griezu bungas, un tās man atdeva tikai tukšus griezienus, dažus niecīgus laimestus, kas knapi segja nākamo likmi. Bet dīvainais ir tas, ka man nebija tās vilšanās sajūtas, kādu es parasti izjūtu, kad kaut kas neizdodas. Gluži pretēji – es jutu, ka mana īgnā rīta enerģija pamazām pārvēršas par kaut ko līdzīgu interesei. Es pārslēdzos starp dažādām spēlēm, meklējot to, kas man šķita saistošāka. Kādā spēlē bija pirātu tēma, un es smējos par to, ka man pirms desmit gadiem bija tāda pati matu krāsa kā tam kapteinim ekrānā. Citā spēlē bija džungļu dzīvnieki, un es atcerējos savu bērnības sapni kļūt par zoologu. Tā nebija spēlēšana naudas dēļ – tā bija stāsta piedzīvošana. Un tad es pamanīju vienu spēli, kurai bija pavisam vienkāršs dizains, bez liekiem vizuāliem trokšņiem, tikai bungas ar augļiem un zvaigznēm. Man tīk vienkāršība, jo sarežģītās lietās es nogurstu pārāk ātri. Es nolēmu pie tās palikt un sāku griezt sistemātiski – katru reizi ar to pašu likmi, bez emocijām, tikai novērojot, kā mainās cipari.
Un tad, kādā no griezieniem, kad es jau biju gandrīz iztērējis savu rīta “budžetu” un gatavojos doties uz dušu, lai sāktu savu īsto sestdienu, notika kaut kas, ko es nevaru izskaidrot. Bungas sāka griezties lēnāk, kā vienmēr, bet tad, kad tās apstājās, es ieraudzīju rindu, kas lika man nokratīt miega pārpalikumus no acīm. Tā nebija milzu summa, nē, bet tā bija tieši tāda summa, kas lika man iesmieties. Nevis kliegt vai lēkāt, bet vienkārši iesmieties sirsnīgos, klusos smieklos, kamēr sēžu dīvānā ar segu klēpī un kafijas tasi, kas jau sen ir atdzisusi. Es atceros, ka paskatījos pa logu un ieraudzīju, ka lietus ir pārstājis līt, un saules stars izlauzās cauri mākoņiem tieši uz manu virtuves logu. Tā bija tāda filmu mirkļa sajūta, kad viss sakrīt.
Tajā brīdī es sapratu, ka mana diena ir mainījusies. Ne jau tāpēc, ka man būtu vairāk naudas – es jau teicu, ka summa nebija dzīvi mainoša. Tā mainījās tāpēc, ka es pirmo reizi mēnešu laikā nejutos kā rīta zombijs. Es jutos kā cilvēks, kurš ir atklājis kādu mazu noslēpumu. Un, iespējams, šis noslēpums ir tik vienkāršs kā atļaut sev būt spontānam, nevis visu laiku kontrolēt katru savu soli. Es izgāju dušā, paēdu sātīgas brokastis ar omleti un svaigi maltu kafiju, un visu atlikušo dienu staigāju ar smaidu, kas negaidīti parādījās uz manas sejas ikreiz, kad es atcerējos to rīta griezienu.
Protams, es negāju uzreiz spēlēt atkal. Man vajadzēja pārdomāt, ko es tieši piedzīvoju. Vakarā, kad mana draudzene atgriezās mājās no veikala un jautāja, kā pagājusi diena, es viņai atbildēju: “Pārsteidzoši labi.” Viņa pacēla uzacis, jo zināja, ka no manis rītos neko labu nedzird, bet es vienkārši pasmaidīju un neteicu vairāk. Dažas lietas ir labāk paturēt pie sevis, vismaz sākumā, kamēr pats esi tās izpratis. Nākamajās dienās es sāku pievērst uzmanību tam, kā es jūtos pirms spēles. Es sapratu, ka man nav jāspēlē, lai uzvarētu – man jāspēlē, lai izjustu šo lēmumu pieņemšanas brīvību. Šī atziņa man bija ļoti svarīga, jo es bieži ciešu no lēmumu noguruma. Darbā man katru dienu jāizlemj simtiem lietu, un līdz vakaram mana griba ir kā izspiesta citrona miza. Bet šeit, savās mājās, ar tikai vienu telefona ekrānu un nelielu summu, es varēju pieņemt lēmumus bez spiediena, bez sekām, tikai prieka pēc.
Pēc dažām dienām es atgriezos tajā pašā vietā, kur biju sācis. Man šķita, ka man ir jāzina, vai tas rīta brīnums bija tikai nejaušība, vai arī man patiešām ir kāds sakars ar šo lietu. Es atkal izvēlējos rīta stundu, kad māja bija klusa, un apsēdos ar karstu tēju (šoreiz kafiju mainīju pret zaļo tēju, jo gribēju kaut ko citu). Es atvēru savu profilu un pamanīju, ka tur ir dažādi notikumi un akcijas, par kurām es pirmajā reizē nebiju īsti ievērojis. Man kļuva interesanti izpētīt, ko vēl šī platforma piedāvā, un es sāku lasīt par dažādiem turnīriem un bonusiem, kas bija pieejami. Toreiz es pirmo reizi sapratu, ka šī nav tikai vienkārša spēļu vietne – tā ir vesela ekosistēma ar savu kopienu un noteikumiem, kur katrs var atrast kaut ko sev. Es atklāju, ka tur ir iespēja spēlēt ar dzīviem dīleriem, kas tiešraidē vada spēles, un tas man likās fascinējoši. Es iedomājos, cik savādi un forši ir redzēt cilvēku otrā ekrāna pusē, kurš smaida un sveic tevi, lai gan jūs šķir tūkstoši kilometru. Šī saikne ar kaut ko lielāku par manu virtuvi man deva sajūtu, ka es neesmu viens savā pieredzē.
Tieši tajā vakarā es sapratu, ka šī ir mana iespēja ne tikai laimēt, bet arī uzzināt, kā darbojas šī pasaule. Es sāku sekot līdzi dažādiem kazino piedāvājumi, kas mainījās katru nedēļu, un es priecājos par to, ka katru reizi, kad pieteicos kādai no akcijām, es saņēmu nelielu bonusu, kas pagarināja manu spēles laiku bez papildu ieguldījumiem. Tā nebija alkatība, tā bija izpēte. Es gribēju zināt, kur slēpjas tie labākie stāsti, kuras spēles man sagādā vislielāko prieku un kuros brīžos man vislabāk veicas. Es pat sāku pierakstīt nelielas piezīmes telefonā par to, kāda bija mana sajūta pirms katra lielākā laimesta, un pamanīju, ka tā vienmēr bija saistīta ar kādu konkrētu noskaņojumu – nevis izmisumu, bet gan relaksētu ziņkāri.
Pēc kāda laika notika kas tāds, ko es negaidīju. Kādā vakarā, kad ārā bija sniegputenis un es sēdēju viens, jo draudzene bija devusies ciemos pie saviem vecākiem, es atkal sāku spēlēt. Bija brīdis, kad es pārtraucu domāt par likmēm un stratēģijām un vienkārši ļāvos procesam. Es atceros, ka skatījos, kā bungas griežas, un manā galvā nebija nevienas domas – tikai krāsas un skaņas. Un tad, kad tās apstājās, es ieraudzīju laimestu, kas bija tik liels, ka es pat nesapratu ciparu uzreiz. Man vajadzēja divas reizes paskatīties, lai saprastu, ka es tiešām esmu uzvarējis summu, kas ir vienāda ar manu divu nedēļu algu. Es neko nevarēju izdarīt, izņemot vienkārši sēdēt un skatīties uz ekrānu. Tajā brīdī es sapratu, ka ķekavas loterija https://kingspalacenj.com nav tikai vārdi, ko esmu dzirdējis citos stāstos – tas ir īsts piedzīvojums, kurā es pats esmu kļuvis par galveno varoni. Es jutos kā tas cilvēks, kurš filmā ieiet kazino ar nelielu naudiņu un iziet ar smaidu, par kuru visi prāto. Protams, es neiztērēju visu, es sapratu, ka šī summa man var palīdzēt atļauties to, ko es ilgi atliku – jaunu datoru manam darbam un ceļojumu uz kalniem, par ko es sapņoju kopš bērnības.
Bet patiesībā vērtīgākais, ko es ieguvu no šī visa, nebija nauda. Vērtīgākais bija tas, ka es beidzot iemācījos pamosties ar prieku. Ne jau tāpēc, ka es gaidītu nākamo lielo laimestu, bet tāpēc, ka es zināju – katrs rīts var būt kā jauns grieziens, negaidīts, savāds, bet vienmēr iespējams. Es pārstāju baidīties no rītiem, jo es sapratu, ka slikts garastāvoklis ir tikai ieradums, ko es pats esmu izkopis. Un šī spēle, šī mazā slepenā pasaule manā telefonā, man palīdzēja salauzt šo ieradumu. Tagad, kad es pamostos, es paņemu telefonu nevis lai pārbaudītu laikapstākļus un sarūgtinātos par lietu, bet lai atgādinātu sev, ka pat drūmākajā rītā var notikt kaut kas gaišs. Un, ziniet, es arī esmu iemācījies atpazīt mirkļus, kad spēle man sagādā prieku un kad tā sāk justies kā pienākums – un tieši tad es vienkārši aizveru telefonu un dodos pastaigā.
Tāpēc, ja kāds man jautā, kāpēc es turpinu spēlēt, es viņam atbildu – ne jau naudas dēļ, bet gan tāpēc, ka tā man atgādina par vienu vienkāršu patiesību, kuru es biju aizmirsis. Dzīve nav paredzama, un tas ir skaisti. Katrs grieziens ir kā jauna diena, un tu nekad nezini, kas notiks, bet tev ir izvēle – baudīt procesu vai baidīties no rezultāta. Es izvēlos baudīt. Un tas ir mans lielākais laimests.